Yastremsky ABD’ye İade Edilecek Mi?

Antalya Adliyesi 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sonunda 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı hacker Maksym Yastremskiy, buna ek olarak verilen 23.200 dolar para cezasıyla beraber siber suç kapsamında bir kişinin alabileceği en ağır cezaya mahkum edilmiş oldu.

Maksym Yastremskiy, aralarında ABD’nin önde gelen perakende satıcılarından TJX’in de bulunduğu 9 şirketin veri tabanlarında bulunan 45 milyon kişiye ait kredi ya da banka kartı bilgilerinin çalınmasında rol oynamıştı. Amerikan savcılık makamı, Yastremsky ve bağlantılı 10 kişi hakkında uluslararası yakalama talebinde bulunmuştu.

Siber ortamda güvenlik çözümleri üreten Sophos’tan, kıdemli teknoloji danışmanı Graham Cluley, verilen cezanın ağırlığı dolayısıyla siber suç odaklarına mesaj verildiğini belirterek, bir ölçüde caydırıcılık sağlandığını söyledi.
Graham Cluley, blogunda konuyla ilgili olarak şunları yazdı;

“‘Maksik’ olarak bilinen Yastremskiy’nin adalet önüne getirilmiş olması dolayısıyla tüm dünyadaki otoriteler memnun olmalılar. Her hangi bir kişinin 30 yıl hapis cezası alması gerçekten çok ciddi bir durum. Bir siber güvenlik uzmanı olarak ben, bu denli ağır ceza alındığına tanıklık etmemiştim. Blogumu takip eden ve bu tür yasadışı işlere girişme niyeti taşıyanlara diyeceğim şu ki; Böyle bir şeye kalkışmadan önce iyi düşünün. Siber ortamı yasadışı kullanarak belki çok büyük paralar kazanabilirsiniz, ancak unutmayın; eğer yakalanırsanız çarptırılacağınız ceza çok ağır olabilir. Sadece kendinizi değil, ailenizi ve sevenlerinizi de üzebilirsiniz. Belki, yakalanma ihtimalinizin zayıf olduğunu düşünebilirsiniz, ama otoritelerin sizi ve sizin gibileri yakalamak konusunda her geçen gün daha da ileri teknolojilere ve uluslararası işbirliğine sahip olduklarını aklınızdan çıkarmayın.”

Yastremsky, Temmuz 2007 tarihinde Antalya, Kemer’de bir gece klübünde eğlenirken yakalanmıştı. Yastremsky’nin, tutuklanmasının ardından aralarında TJX, OfficeMax, Barnes & Noble, Forever 21, DSW, ve Marshall’ın da bulunduğu mağazalardan ‘wardriving’ adı verilen yöntemle on binlerce banka kartı bilgisinin ele geçirildiği açıklığa kavuşmuştu. ‘Wardriving’ kısaca; kablosuz bir ağı kırarak içeri sızmak ve bilgileri ele geçirmek olarak tanımlanıyor.

Çete liderlerinden Albert Gonzales, yardım eden diğer kişilerle birlikte 40 milyon kart bilgisini ele geçirmişti. Yastremsky’nin, ‘kara para aklama’, sahtekarlık ve kredi kartı dolandırıcılığı ile 11 milyon dolarlık bir servet edindiği belirtiliyor. İngiltere’de TJ Maxx zincirine de sahip olan Amerikalı TJX, 2007 yılında patlak veren olay nedeniyle müşterilerine milyonlarca dolar tazminat ödemek durumunda kalmıştı.

Amerikalı yetkililer, Yastremsky’nin ABD’de yargılanması için Türk Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerini sürdürüyorlar. 25 yaşındaki Ukraynalı hackerın iadesi durumunda, şebekenin işleyişini bilmesi sebebiyle ABD’de kilit tanık olabileceği belirtiliyor. ABD’nin, sanığın iadesini temin etmek için daha az hapis cezası ve daha konforlu bir hücre teklif ettiği iddia ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder