Rome (2005)

ROMEYıl İ.Ö. 52. Cumhuriyet, paylaşılan iktidar ve şiddetli kişisel rekabet ilkeleri üzerine kurulmuştu, tek bir adamın mutlak kontrolu ele geçirmesine asla izin verilmezdi. Ama şimdi bu temeller çatırdıyor, yozlaşma ve aşırılık onları yiyip bitiriyor.
Gaius Julius Sezar, sekiz yıllık savaşın ardından Galya’yı fethetmiş, Roma’ya dönüyor. Yanında savaşlarda tecrübe kazanmış, sadık adamlarıyla köleler, altın ve ganimetlerden oluşan, hayal edilemez büyüklükte bir servet var. Elinin altında da, radikal sosyal değişiklik için popülist bir ajanda. Aristokrasi dehşete kapılıyor, Roma’ya girerse onu savaş suçlarından yargılamakla tehdit ediyorlar. Hassas iktidar dengesini sağlayabilecek kişi Senato’da: Sezar’ın (Ciarán Hinds)eski dostu, ortağı ve hamisi Pompey Magnus. Sezar’ın 13’üncü Lejyon’undan iki asker, Lucius Vorenus (Kevin McKidd) and Titus Pullo(Ray Steveneson), lejyonlarının çalınan ve lejyonun birleştirici simgesi olan bayrağını geri getirmek üzere Galya’ya gönderildiklerinde, merkezde durum bu. Bu gidiş, onların kadim Roma’nın önemli gelişmelerine bulaşmalarına yol açacak bir olaylar zincirini başlatıyor. Aşk ve ihanet, efendiler ve köleler, karılar ve kocalar üzerine çarpıcı bir dram olan, dev bütçeli yapım Rome, bir cumhuriyetin yıkılışını ve bir imparatorluğun yaradılışını anlatıyor.

HBO ve BBC ortak yapımı olan bu dizi dönemin toplumsal yapısı yansıtması bakımında güzel bir dizi bazı sahneler için olumsuz yorumlar getirilsede sonuçta dizi belirli bir dönemdeki yaşantıyı sergilediğinden bunu doğal karşılamak gerekir. Diziyi izlediğinizde mekanın kostümlerin hepsinin gayet özenli seçilmiş olduğu görürsünüz tabi bunun da belirli bir bedeli olacak ilk sezon için konuşulan rakamlar bölüm başına 10 Milyon dolar ayrıca dizi seti için kullanılan arazinin 20 bin dönüm üzerine kurulmuş olduğu söylersek sanırım yapımın büyüklüğü ile bir fikir edinmiş olursunuz. Şuan ikinci sezonu devam eden dizinin ilk sezonu sezar ve romanın genel yapısını temel alan bir konu örgüsüne sahipken ikinci sezon kaos cumhuriyet gibi kavramlar üzerinden devam eden bir yapıya kavuşuyor. Diziyi genel olarak değerlendirdiğimizde Sosyal sınıflar arasındaki farkları, aile/cinsellik/din/ahlak-namus kavramların zaman içindeki dönüşümü ve değişimi göstermesi açısından güzel bir dizi. Bazen ağır işleyen konusu can sıksa da genel yapısı oldukça sürükleyici. Diziyi seyrederken hem dönemle ilgili önemli bilgilere sahip oluyorsunuz hem de iyi vakit geçiriyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder