Gravatar Nedir ve Nasıl Kullanılır?



Gravatar hizmeti ile sürekli kullandığımız bir e-posta adresine sabit bir avatar belirleyerek, bu hizmeti kullanmayı mümkün kılan tüm sitelerde tekrar tekrar avatar yüklemeye gerek duymadan direkt e-posta adresini vererek avatarımızı yayınlatabiliriz. Çok kullanışlı ve hoş bir site olmasına rağmen Türkiye’de bu hizmeti kullananların sayısı maalesef çok az. Bence bunun en büyük nedeni çoğu scriptin gravatar özelliğini desteklememesi.
Bu yazımda da sizlere Gravatar’a nasıl kayıt olunur ve sabit avatar belirlenir, kısaca anlatamaya çalışacağım.

1. Öncelikle buraya tıklayarak siteye giriyoruz ve sol üst köşedeki açılır kapanır menüden Sign Up tıklıyoruz.

2. Açılan sayfada sadece e-posta adresimizi yazdıktan sonra Signup tıklıyoruz. Yalnız burada dikkat edin; avatarını belirleyeceğiniz mail olacak bu.

3. Belirlediğiniz mail adresine aktivasyon linki gönderecek. Gelen kutusundan Welcome to Gravatar başlıklı maile giriyoruz ve aktivasyon linkine tıklayıp kayıt işlemine devam ediyoruz.

4. Linke tıkladığımızda açılan sayfada kullanıcı adımızı ve şifremizi belirleyip tekrar Signup tıklıyoruz. Böylece kayıt işlemini tamamlamış oluyoruz.

5. Gelelim fasulyenin faydalarına… Şimdi mail adresimiz için bir avatar belirleyeceğiz. Aşağıdaki resimde gösterdiğim linke tıklayarak devam ediyoruz.


6. Açılan sayfadan avatarımızı siteye nasıl yükleyeceğimizi seçiyoruz. Birinci seçenekte bilgisayarımızdan resim seçebiliriz, ikincisinde resim linkini verebiliriz, üçüncüsünde bilgisayara bağlı bir kamera ile resim çekip yükleyebiliriz ve sonuncusu ile de daha önceden yüklediğimiz bir resmi seçebiliriz. Bu bizi şimdilik ilgilendirmiyor.

7. Gözat’a tıklayıp bilgisayardan yükleyeceğimiz resmi seçiyoruz. Resmin aşırı büyük olmamasına dikkat edin; hem upload süresi uzar, hem de resmin kalitesi küçültülünce bozulabilir. Resmi seçtikten sonra Next diyip upload ediyoruz.

8. Bu aşamada upload ettiğimiz resmin istediğimiz bir kısmını kesip kullanacağımız resim olarak seçebiliriz. Resmin kenarlarındaki çeltiklerden çekip alanı uzaltabiliriz. Ben resmin tamamını seçtim. Crop and Finish! tıklayıp bu aşamayı da bitirmiş oluyoruz.

9. Ve işte geldik son aşamaya… Burada upload ettiğimiz resmin e-posta adresi için olan rolünü belirleyeceğiz. Aşağıdaki resimde de gösterdiğim ilk ‘rated G’ seçeneğine tıklarsak bu resim e-posta adresinin birincil resmi olacak ve diğer sitelerde bu görüntülenecek.

Bundan sonra yapmamız gereken şey; Gravatar özelliğini destekleyen sitelerde kayıt olurken mail adresi kısmına bu sitede kullandığımız e-posta adresini yazmak. Site, verdiğimiz e-posta adresinden avatarı otomatik çekip görüntüleyecektir.

Ayrıca 12parmak‘ta da bu özellik mevcut; sitemizde kullandığınız mail adresi ile kayıt olup resim eklerseniz yorumlarda ve profil sayfanızda bu resim görüntülenecektir.

Umarım merak edenler için faydalı bir yazı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder