Wolfram Alpha: Matematiksel ve Sistematik Arama Motoru

Daha adı ilk duyulduğu zamandan itibaren Google’ın önüne geçecek bir servis olarak nitelendiriliyordu Wolfram Alpha. Sadece belirli kişiler tarafından kullanılmasına rağmen, böyle bir iddia’nın atılması herkesi heyecanlandırmış, bir çok kaynakta Wolfram Alpha, “Google Killer” olarak belirtilimişti. Daha tam anlamıyla görücüye çıkmamış bir site için sarfedilen sözler abartılı gibi gözüküyordu.


Fakat, Wolfram’ın kurucusu ve Mathematica dilinin geliştiricisi Stephen Wolfram, kendi servislerinin Google ile kıyaslanamayacağı ve servislerinin bütün web sitelerini indekslemesinden ziyade sistematik ve matematiksel bir zemin üzerine belirli verilerle bir sistem oluşturmak amacında olduğunu belirtmişti. Yani, Wolfram Alpha ile Google’ın farklı amaçlar doğrultusunda hizmet ettiklerini belirtiyordu.

Ve Wolfram Alpha yayına girmesiyle bu yeni arama motorunun ne yaptığını daha iyi gördük. İlk sorgumuzu yaptığımız andan itibaren Wolfram’ın farklı olduğunu anladık. Tamamen matematik ve sistematik veriler üzerine kurulmuş diyebiliriz. Kendilerinin sayfalarında verdiği örneklerle bunu daha iyi anlıyoruz.

Örneğin; 5112 x 85215 diye bir işlem aratınca bize sonucun 43559352 olduğunu veriyor, istersek işlemleri dahi gösteriyor.




Diğer bir örnek; Arama sorgusuna “New York University” yazıyoruz ve aratıyoruz. Sonuç olarak bize NY Universite’nin nerede olduğunu, tipini, kurulduğu tarihi, web sitesini, hatta öğrenci sayısına kadar gösteriyor.

Sadece bu örneklerle sınırlı değil tabii ki. Kendi örnekler sayfasında, ana başlıklar halinde neler yapılabileceğini güzel örneklerle anlatmışlar.



Özellikle örneklere baktıktan sonra Wolfram’ın farklı olduğunu sizde anlayacaksınız. Ama şunu ısrarla belirtmek gerekli ki Google ile Wolfram’ı aynı kefeye koymamak gerekiyor. Biraz öncede bahsettiğimiz gibi iki site de iki farklı amaca hizmet ediyor. Matematiksel, sistematik verileri değerlendirmek ve aramalar yapmak için Wolfram kulllanılabilir fakat Google’ın arama mantığı çok farklı; web üzerinde ki tüm siteleri indeksleyerek arama kelimesine göre uygun sonuçlar göstermeyi amaçlıyor. Yani, Wolfram’ın Google’ı geçmesi gibi bir durum söz konusu değil. Fakat, yine de adından çok söz ettirdiği ve ettireceği bir gerçek.

Wolfram Alpha’yı denemek istiyorsanız buraya gitmeniz yeterli.

1 yorum:

  1. şu an beta aşamasında ve gerçekten güzel bir site yapmışlar.. (L)

    YanıtlaSil