Rüşvetle mücadele artmalı

Merkel, Afganistan'da rüşvet olaylarıyla daha sıkı mücadele gerektiğini söyledi.3

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afganistan'da rüşvet olayları ve uyuşturucu üretimiyle daha sıkı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, Federal Mecliste, yarın Londra'da düzenlenecek Afganistan Konferansı ile ilgili olarak yaptığı hükümet açıklamasında, "Afganistan'da rüşvetle daha sıkı şekilde mücadele edilmeli. Seçimler demokratik standartlara göre yapılmalı. Uyuşturucu üretimiyle sıkı şekilde mücadele edilmeli" dedi.

Hükümet karşıtı güçlerin Afganistan dışındaki ülkelere sığınmalarının da önlenmesi gerektiğini belirten Merkel, Taliban'dan ayrılmaya çalışan insanların iş bulabilmelerini desteklemek amacıyla oluşturulacak ve Almanya'nın da toplam 50 milyon avro ile katkı sağlayacağı uluslararası fonu savundu.

Afganistan Konferansını, bu ülkedeki yönetimin aşamalı olarak tümüyle Afgan kurum ve kuruluşlarına devredilmesini sağlayacak bir strateji konferansı olarak gördüğünü ifade eden Merkel, konferansta başarılı olunması durumunda sorumlulukların ülkenin kuzeyindeki yerel yönetimlere devredilmesine 2011 yılının ilk aylarında başlanabileceğini kaydetti.

Merkel, Afganistan'da her sivil insanın ölümünün kendilerini üzdüğünü, ancak bu ülkedeki savaşın hala devam ettiğini belirterek, Afganistan'ın Almanya'ya uzak olmasına rağmen, terörün bu ülkede beslendiğini, terörle mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini ve Almanya'nın Başbakanı olarak "ABD ve İngiltere zor işleri yapsın" diyemeyeceğini söyledi.

Kalkınma yardımını yaklaşık iki katına çıkarma kararı aldıklarını hatırlatan Merkel, Afganistan'ın kuzeyinde özellikle kara yolu yapımına ve çocukların eğitimine ağırlık vereceklerini ifade etti.

Afganistan güvenlik güçlerinin eğitimini sürdürmeye de devam edeceklerini belirten Merkel, bunun için bu ülkede Afgan askerleriyle birlikte devriye gezmek, halkı korumak ve eğitim vermek amacıyla 500 Alman askerinin daha Afganistan'a gönderileceğini tekrarladı.

A.A.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder