Ergenekon'un ahtapotu anımsatan kolları

Poyrazköy iddianamesi açıklandıktan ve askerlerin sivil yargıda yargılanacağı kesinlik kazandıktan sonra gözlerin çevrildiği Ergenekon davası ve ona bağlı davalar bir ahtapotu anımsatıyor.

 http://media.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/SectionsThumbnails-TSM-Colorbox/T%C3%BCrkiye/100128%20ergenekon%20plan%C4%B1.widec.jpg 

İSTANBUL - Danıştay Saldırısı davası, İrticayla Mücadele Eylem Planı soruşturması, Amirallere Suikast soruşturması, Kafes Eylem Planı soruşturması, Poyrazköy davası. Her nekadar birbirlerinden ayrı soruşturmalar olarak ortaya çıkmış olsalar da bir şekilde Ergenekon soruşturmasıyla aynı noktada buluşuyorlar.
2007 yılında Nokta Dergisi'nde yayımlanan ‘Darbe Günlükleri’ Ergenekon isimli ve uzun soluklu bir soruşturmanın temel dayanaklarından oldu. Böylece Ergenekon davasının adı kondu.
Nokta Dergisi’ndeki habere göre ordunun üst kademesinde kilit noktalarda bulunan komutanlar Ayışığı Yakamoz Sarıkız ve Eldiven adı verilen darbe planlarını hazırlamış ve bunlar Oramiral Özden Örnek tarafından bir günlükte kaleme alınmıştı.
Günlüklerin yayımlanmasından 2 buçuk ay gibi bir süre geçti. Ümraniye'de bir gecekondunun tavan arasında ihbar üzerine 27 adet elbombası bulundu. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Ali Yiğit, Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin gözaltına alındı tutuklandı.
Muzaffer Tekin'in adı Danıştay saldırısını azmettirme iddiasıyla gözaltına alınıp serbest bırakılmasından, hatta gözaltına alınmadan önce bıçakla intihar girişiminde bulunmasından hatırlanıyordu.
TUTUKLAMALAR HIZLA DEVAM ETTİ
Bu gelişmenin ardından peşpeşe Ergenekon operasyonları düzenlenmeye başladı. Üçüncü operasyonda emekli Tuğgeneral Veli Küçük tutuklandı. Ardından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 48'i tutuklu 86 kişi hakkında iddianame hazırlandı.
1 Temmuz 2008'de eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay gözaltına alındı.
Eruygur ve Tolon tutuklandı, Aygün ve Balbay ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı ancak Balbay 8 ay sonra yeniden tutuklandı. Tolon ve Eruygur sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi. 2. iddianame hazırlandı.
DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ
Bu sırada 3. dava açıldı. 2. ve 3. Ergenekon davaları birleşti. Ayrıca Danıştay Saldırısı’yla Ergenekon davası sanıkları arasında bağlantılar bulunduğu iddiası bu iki davanın birleşmesine neden oldu. Ergenekon soruşturması ve davası sürerken yurdun çeşitli noktalarında ortaya çıkan iddialar, bulgular bir şekilde Ergenekon'a uzandı.
İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI
Bu gelişmeler devam ederken “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı bir belge ortaya çıktı. Altında Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzası olduğu iddia edildi. Çiçek imzayı kabul etmedi, iki kez tutuklandı ve serbest bırakıldı.
Belge ortaya çıktığında Genelkurmay Karargahı’nda buna benzer belgelerin panik halinde imha edildiği subay olduğunu belirten ve adını açıkamayan bir kişi tarafından savcılara mektupla ihbar edildi.
AMİRALLERE SUİKAST İDDİASI
Başka bir ihbar mektubunda bazı genç subayların uyuşturucu kullandığı yönünde bilgiler vardı. Subayların adreslerine baskınlar düzenlendi ve bir buzdolabının arkasına gizlenmiş mermiler ile suikast planları bulunduğu ve bu planların bazı amirallere yönelik olduğu iddia edildi. Gözaltına alınan subayların emekli Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş ile birlikte hareket ettikleri ondan talimat aldıkları belirlendi.
KAFES EYLEM PLANI
Adı Ergenekon soruşturmasında geçen emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın ofisinde, bir film cd'i içine şifreli olarak yerleştirildiği iddia edilen “Kafes Eylem Planı” ortaya çıktı.
POYRAZKÖY'DE BULUNAN MÜHİMMAT
Son olarak İstanbul Poyrazköy'de yine bir ihbar mektubundan yola çıkılarak, İstek Vakfı’na ait bir arazide yapılan kazılarda 15'i dolu 21 lav silahıyla birlikte el bombaları ve mühimmat bulundu. Bu silahların Türkiye'de yapılması planlanan darbeye zemin hazırlamak için kullanılacağı bilgisine ulaşıldı. Aynı silahların Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara saldırı düzenlemek için kullanılmasının planlandığı da iddia edildi.
Poyrazköy iddianamesini kabul edip davayı açan mahkeme bu irtibatı kurmak için Ergenekon davalarına bakan mahkemeden dava dosyalarını istiyor.
Bu soruşturmalar ve davalar bir ahtapotun kolları gibi Ergenekon gövdesinde buluşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder