Apple iPad’de Düzeltilmesi Gereken Altı Şey

Apple, iPad’in devrimci ve büyülü olduğunu iddia ediyor. Ama değil…

Çıta oldukça yüksek. Gerçekten yeni bir aygıt kategorisi yaratmak için bu aygıtların bazı anahtar işleri çok daha iyi yapabiliyor olmaları; bazı önemli şeyleri gerçekten çok daha iyi yerine getirebiliyor olmaları gerekir. Hem dizüstünden hem de akıllı telefondan daha iyi. -- Steve Jobs

 
Apple iPadBeklentilerin yüksek olduğu durumlarda yeni bir ürün çıkarmak oldukça zorlu bir iştir. Hatta ürünün ismi bile bir anda internette şaka konularının odağına oturabilir (iPad ismi kadın pedini anımsattığından bu konuyla dalga geçen pek çok şaka internette dolaşmaya başladı).

Bu konularla yakından ilgilenen birkaç profesyonelle iPad hakkında konuşma fırsatım oldu. Görüşler ayrılıyor ancak herkesin birleştiği bir şey var iPad çok daha iyi olabilirdi.

Bazıları iPad’in tam anlamıyla bir bilgisayar olarak düşünülmemesi gerektiğini aslında iPod Touch’ın geliştirilmiş halinden başka bir şey olmadığını düşünüyor. Hımm, tam böyle değil. Steve Jobs bile bu ürünü bir dizüstüyle karşılaştırdı ve bazı anahtar işleri dizüstü bilgisayardan daha iyi yaptığını iddia etti.

Peki, neden iPad, en ucuz dizüstü bilgisayarın bile rahatça yapabildiği bazı basit işleri yapmakta zorlanıyor? Apple, iPad’i çıkarırken nelere biraz daha dikkat etmeliydi? Sizin de önerileriniz olursa paylaşmaktan çekinmeyin.



1. Çoklugörev desteği

Apple iPad 3GiPad mutlaka çoklugörev (multitasking) desteğine sahip olmalı. iPhone veya iPod Touch gibi küçük ekranlı aygıtlarda birden fazla uygulama çalıştırmanın pratik bir faydası olmadığı iddiası anlaşılabilir ancak Android işletim sistemli rakip ürünler bu küçük ekranlı aygıtlarda da çoklugörev desteği sunuyorlar. 10” ekrana sahip olan iPad gibi bir ürünün en azından bir Android telefonun yapabildiğini yapması gerekir. Nokta. Apple’ın bu desteği en kısa zamanda sağlaması gerekli. Aynı anda sohbet uygulaması çalışırken bir internet sitesini gezememek veya bir e-kitap okuyamamak çok saçma bir durum.

iPad’in çoklugörev desteklemek için yeterli işlemci gücü var, bu sınırlamanın yazılımsal olduğunu düşünüyoruz. iPhone OS 4.0’ın çoklugörev desteği getirmesi bekleniyor yani iPad satışa sunulana kadar geçen süre zarfında bu sıkıntı giderilmiş olabilir.
2. Açık İşletim Sistemi / iPad’e özel İşletim Sistemi

Steve Jobs sunumu sırasında iPad’i akıllı telefonlarla ve dizüstü bilgisayarlarla karşılaştırmıştı. Ancak geliştiricilerin eli kolu App Store tarafından bağlanıyor. Eğer Apple, iPhone ve iPod Touch için “kaliteyi” sağlamak adına uygulama geliştirme ortamını kapalı tutmak istiyorsa bizim için sorun yok. Ancak en azından iPad’in bu sınırlamadan ayrı tutulması gerekmez mi? Android aygıtların yükselişe geçtiği bu sıralarda iPad’e özel bir işletim sistemi geliştirilse ve bu uygulama geliştiricilerine açılsa Apple rekabette daha sağlam bir yer edinir. Eğer bu ürün netbooktan iyi olacaksa yazılım geliştirme altyapısının netbooktan iyi olması gerekir. Sonuçta kullanıcılar kendi istedikleri yazılımları yüklemek istiyorlar, bu kadar basit.

Apple iPadiPad için App Store’daki uygulamaları desteklemesine izin verirken açık uygulama geliştirme ortamını da desteklemek önemli bir adım olabilir. Aksi takdirde iPad üzerinde Firefox veya Chrome gibi herkesin isteyebileceği basit uygulamaları bile çalıştıramayacağız.

iPad’in özel uygulamaları neden desteklemeyeceğini anlamak zor değil. Apple, kullanıcıların App Store’u kullanmak zorunda kalmasını ve App Store’un dünya üzerindeki en büyük uygulama dağıtım ağı olmasını istiyor. Tabi iPad için yaptığınız uygulamanın satışından da komisyon almayı düşünüyor. Bu son derece başarılı bir iş modeli açıkçası değişeceğini de düşünmüyoruz.
3. Tam internet tecrübesi sunmalı

Apple iPad - SafariFlash desteği nerede? Yine bu durum da büyük oranda yazılımsal bir sorun ve kısa bir sürede çözüleceğini umuyoruz. Kullanıcılar sadece Youtube için Flash desteği istemiyorlar artık internet sitelerinin büyük bir çoğunluğunda Flash temelli öğeler mevcut. Belki HTML 5 standardı bunu değiştirecek ancak henüz bu aşamaya gelmedik. Jobs’ın sunumu sırasında örnek olarak gösterdiği The New York Times sitesinde Flash olan bölgelerin hata kutularıyla kaplı olması gerçekten acıklı bir durumdu.

Jobs, iPad’in en iyi internet tecrübesi sunacağını söyledi. Bunun doğru olmadığı açık. Hata artık iyice yaygınlaşmış olan sekmeli internet tarayıcı desteği bile yok.
4. HDMI veya DisplayPort çıkışı olmalı

iPad’in satın alınabilir olmasına kadar iki aylık bir süre var. Apple’ın bir şekilde yüksek çözünürlüklü sayısal video çıkış desteği sunması gerekiyor. Hem ürünün video oynatma konusunda ne kadar başarılı olduğunu söyleyip duracaksınız hem de büyük ekranlara çıkış desteği sunmayacaksınız! Ne yazık ki ürün piyasaya çıkmadan böyle bir desteği ekleneceği konusunda pek umudumuz yok.
5. Artılabilir bellek

Apple iPad: Kamera Bağlantı KitiiPad’in neden flash bellek yuvası sunmadığı sorusu da kafamızı en çok karıştıran şeylerden birisi. En azından bir SD kart yuvası olmalıydı. iPad yüksek çözünürlüklü video oynatma desteği sunuyor ve insanlara resimlerinizi göstermek için en uygun aygıt olma iddiasında; buna rağmen iPad’e SD kart takarak resimlerinize bakamıyorsunuz! Bunu için mutlaka bir yardımcı aksesuar kullanmak gerekiyor.
6. Dahili kamera

Apple, iPad’in 3G üzerinden VOIP desteği sunduğunu ve Skype veya benzeri VOIP uygulamalarıyla rahatlıkla iletişim kurulabileceğini söylüyor. Peki o zaman ürünün üzerinde en azından basit bir kamera olamaz mıydı? Bizce bu da önemli eksiklerden birisi, Apple, iPad’e mutlaka kamera desteği koymalıydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder