Korsan müzik indirme sonlanıyor!

Türkiye’de Mart ayında gelmesi beklenen yasa gereğince, tıpkı Fransa’da olduğu gibi korsan müzik indirenlerin ADSL’i iptal edilecek.

http://www.computerworld.com.tr/resim/cache/korsan_4b56ce52bcf43_thumb250.jpg

Radikal Gazetesi’nin yaptığı habere göre; Fransa’da düzenlenen ve “Sarkozy Yasası” olarak bilinen düzenlemenin Mart Ayı gibi ülkemizde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu düzenlemeye göre internet üzerinden korsan müzik indiren ADSL kullanıcılarının iki uyarı mektubundan sonra ADSL hesapları askıya alınacak. İnternetten yasal olmayacak şekilde film ve müzik indirmeyi durdurmak için sorumluluğun internet servis sağlayıcılarına verilmesine hazırlanılıyor.

Daha önce Fransa’da ve İngiltere’de uygulanan bu model, Türkiye’de Mart ayında hayat bulacak. Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başlattığı bu modelde, korsan indirme yapan internet kullanıcılarını, ADSL servis sağlayıcıları iki adet e-posta ile uyarıyor. Bu e-postalar dikkate alınmadığı taktirde korsan indirme yapan ADSL kullanıcılarının hesapları mahkeme kararıyla iki aydan bir yıla kadar iptal ediliyor.

MÜ-YAP korsan müzik indirenleri görebiliyor
MÜ-YAP, yarattığı yazılımlar sayesinde yasal olmayan müzik indirmeleri yapan kullanıcıların IP adreslerini tespit edebiliyor. Ancak herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için korsan müzik indirenlere ne yazık ki müdahale edemiyor. MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta’nın verdiği bilgiye göre Türkiye’de yaklaşık 6 milyon ADSL abonesi olduğunu ve 4.5 milyon abonenin yasadışı müzik, film ve oyun indirdiği anlaşılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder