iPad'i sevenler sevmeyenler

http://i.milliyet.com.tr/HaberAnaResmi/2010/01/28/ipad-i-sevenler-sevmeyenler-499944.Jpeg

Apple’ın önceki gün tanıttığı, mart sonunda piyasaya çıkarmaya hazırlandığı tablet bilgisayarı “iPad” teknoloji dünyasında büyük beğeni topladı

Laptop ve iPhone arası bir ürün olarak tasarlanan iPad’in son dönemin popüler alanlarından biri olan elektronik kitap pazarındaki iddiası ürünün önemli avantajı. Cihazı beğenenler olduğu kadar iPad’i beğenmeyenler de var. Apple’ın büyük umutla uzun süren çalışmaların ardından pazara çıkardığı bu ürünün artıları ve eksik bulunan yönleri şöyle sıralanıyor...
EKSİLERİ
Kamera yok: iPad’lerde kamera bulunmuyor. Bu durum internetten görüntülü görüşme yapmayı ve video konferans uygulamasını imkânsız hale getiriyor.
Flash desteği bulunmuyor: İnternet sitelerinde yaygın olarak kullanılan, genelde ana ekran görüntüleri ve hareketli görüntülerin altyapısını sağlayan Flash yazılım desteği olmaması büyük eksiklik. Bu durum internet sitelerinin iPad için özel program yazmalarını gerektirecek. Kullanıcı tarafında da pek çok siteye erişimde sorun yaşanacak gibi görünüyor.
16:9’da sorun var: Cihaz dik olarak kullanımda 4:3 ekran olarak tasarlandı. Filmleri 16:9 ekranda izlemek için iPad yatay hale getirildiğinde ekranın kenarları siyaha düşüyor. Bu durum filmlerin 9.7 inçlik ekran yerine daha küçük bir alanda izlenmesine yol açıyor.
İş tarafı zayıf: Cihaz genelde eğlence üssü olarak tanımlanıyor. İçerisinde iş dünyasına yönelik çok az program olması ürünün dezavantajı olarak gösteriliyor.
HD girişi yok: Yüksek kalitede görüntü sağlayan HD (Yüksek tanımlı) içeriğin izlenmesi için HDMI girişinin olmaması önemli bir eksiklik.
3G neden pahalı: Basit cep telefonlarında bile 3G teknolojisi kullanılıyor. Apple ise Wi-Fi’yi standart yapmasına karşılık 3G destekli ürünler için ekstra 130 dolar talep ediyor. Bu rakam oldukça yüksek bulunuyor.

ARTILARI
-  İnce, şık, etkileyici bir tasarıma sahip.
-  Video seyretmek, müzik dinlemek, oyun oynamak mümkün.
-  e-kitap cihazlarının yerine geçiyor.
-  Cihaz dik veya yatay formda kullanılabiliyor.
-  Müzik, film satın alıp izlenebiliyor.
-  GPS özelliği var.
-  Işık ve hareket sensörü bulunuyor.
-  Tek elle rahatlıkla kullanılabiliyor.
-  Giriş seviyesinde 499 dolarlık fiyat çok iyi.

Türkiye’ye ne zaman gelir, kaç lira olur?
Mart sonunda ABD’de, haziranda Avrupa’da pazara çıkacak olan iPad’in Türkiye’ye yıl sonunda gelmesi bekleniyor. ABD’de telekom operatörü AT&T ile birlikte satılan ürün diğer pazarlarda da operatör desteğiyle satılacak. Türkiye’de Türk Telekom bunun için Apple tarafıyla şimdiden görüşmeleri başlattı.
iPhone’da da benzer strateji izleyen Apple Türkiye’de Turkcell ve Vodafone ile birlikte iş yapıyor. 499 dolarlık (16GB) iPad’in Türkiye’de yaklaşık 1.250 liralık fiyatla pazara çıkması tahmin ediliyor.

Fujitsu ipad’in ‘isim hakkı bizim’ dedi
Japon elektronik üreticisi Fujitsu, iPad adlı ürünün isim haklarının ve patentlerin kendisinin olduğunu öne sürdü. Bugüne kadar birçok firmayla patent kavgasına giren Apple’a bu savaşta yeni bir cephe daha açılması muhtemel. Fujitsu’dan dün yapılan açıklamada, iPad isminin 2002 yılında kendilerinin geliştirdiği el bilgisayarı (PDA) cihazına ait olduğu hatırlatıldı.
Bu cihazın da dokunmatik ekran ve taşınabilir bir ürün olduğu ve bu hakların kendileri tarafından iPad ismiyle birlikte haklarının tescil edildiğini vurgulayan Fujitsu açıklamasında, konunun hukuk birimi tarafından araştırıldığı ve buna göre yakın zamanda davayla ilgili bir strateji izleneceği belirtildi.

Kindle’a rakip olmaz
Amazon.com’un e-kitap pazarının en iddialı ürünü olan Kindle’ına rakip olarak gösterilmesine karşılık, analistler Apple iPad’in bu alanda ciddi çıkış yakalamasını beklemiyor. Yayıncılarla yaptığı anlaşmaların Amazon.com’la rekabet edecek düzeyde olamayacağını belirten analistler Kindle’ın   art arda çıkardığı modellerle pazardaki hâkimiyetini artırmasının iPad için önemli dezavantaj olduğunun altını çiziyor.
milliyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder