Askerler sivil yargıda

Poyrazköy davası açıldı. 2'si emekli, toplam 17 muvazzaf asker hakkında 'Ergenekon'a üye olmak, darbeye zemin hazırlamak' iddialarıyla 7.5 yıldan müebbede kadar varan hapis cezaları istendi. Davanın askeri değil, sivil mahkemede görülmesine karar verildi. 297 sayfalık iddianamede sanıklar 'Ergenekon' ile bağlantılı bulundu

Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili iddianame, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptal ettiğine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayınlandığı gün kabul edildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Poyrazköy iddianamesini oy birliğiyle dün kabul etti. Mahkemenin hazırladığı tensip' zaptında şüphelilere atılı suçların Askeri Ceza Kanunu dışında kaldığı anlatılarak, 'Eylemlerin askeri suç kapsamında değerlendirilemeyeceği' belirtildi. 


5'İ TUTUKLU 17 SANIK VAR
Mahkemenin kabul ettiği Poyrazköy iddianamesindeki 5'i tutuklu 17 süpheli İstanbul Adliyesi'nde 9 Nisan'da hakim karşısına çıkacak. İddanamede Poyrozköy kazılarının vatandaş ihbarıyla başladığı anlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne elektronik postayla gönderilen bir ihbar iddianemede şöyle yer aldı: 'Emekli Albay Levent Göktaş'a bağlı ekibin bu patlayıcı maddeleri eylemde kullanılmak üzere gömdüğü, ekibin içerisinde Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Turhan Ecevit, Eren Günay ve Emre Onat'ın olduğu, Beykoz'daki araziye patlayıcıları gömerken vatandaşların fark etmesi üzerine kaçtıkları, bunların Ergenekon'a bağlı hareket ettiği, şahıslardan cezaevindeki Levent Göktaş'ın sorumlu olduğu...'

ASKERLER ERGENEKON'DA AKTİF 
İddianamede üç ayrı Ergenekon davasının özeti yapıldı ve 'Ergenekon örgütünün devlet içerisinde değişik kurumlara sızdığı anlatılmıştır' dendi. Giriş bölümünde 'Ergenekon örgütünün, yaşamsal değerde önem verdiği TSK içerisindeki faaliyetlerinin bir kısmını, 'Karargah Evleri' ismi altında gizli hücre yapılanmasıyla yürüttüğü tespit edilmiştir' ifadesi kullanıldı. Ayrıca, askerlerin emekli oldukları dönemde de aktif olarak Ergenekon yapılanması içinde yer aldıkları iddia edildi.
2'ŞER MÜEBBET İSTEMİ
İddİanamede emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay ve Mustafa Turhan Ecevit hakkında 'Ergenekon üyesi olmak', 'Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs' , 'Patlayıcı madde bulundurmaktan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 37'şer yıl 6'şar ay hapis cezası istendi. Ergin Geldikaya için 36 yıl hapsi istenen iddianamede Ali Türkşen, Halil Cura, Feridun Arslan, Sadettin Doğan, Levent Görgeç, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık'ın ise 15'şer yıl hapisle yargılanmaları talep edildi.
'SİLAHLAR KOMUTANLIKLARA AİT'
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan 297 sayfalık iddianamaye göre Beykoz'da İSTEK Vakfı'na ait Poyrazköy Keçilik mevkiinde, 21 Nisan 2009 tarihinde başlayıp 7 gün süren kazılarda, çok sayıda mühimmat bulundu. Kazılarda 15'i dolu 21 lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile değişik mühimmatlar ele geçti. İddianamede, MKE tarafından verilen bilgiler doğrultusunda, silahlardan bir kısmının Kara, Hava ve Jandarma Genel Komutanlığı'na ait olduğu öne sürüldü. 700 adet tabanca mermisinin de aramalar sırasında Ege Denizi'ne atıldığı iddia edildi.
İŞTE O EYLEMLER
Poyrazköy iddianamesinde, Ergenekon'un üç ayrı iddianamesine de giren 14 ayrı eylem sıralandı: 
l Ümranİye bombaları.
l YargItay üyelerine suikast hazırlığı.
l İzmİr NATO tesislerine silahlı saldırı hazırlığı.
l 2005'te Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'a suikast hazırlığı.
l 2007'de gazeteci Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk'a silahlı saldırı hazırlığı.
l 2007'de Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ahmet Türk'e silahlı saldırı hazırlığı.
l İbrahİm Şahin'de ele geçen suikast planları.
l Ermenİ asıllı Türk vatandaşı Minas Durmaz Güler'e yönelik suikast hazırlığı.
l Ermenİ Patriği Mesrob Mutafyan'a yönelik suikast hazırlığı.
l Alevİ-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız suikast hazırlığı.
l Alevİ-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç'e suikast hazırlığı.
l Ankara'da bir alışveriş merkezine yönelik bombalı saldırı planı.
l SanIk Mustafa Dönmez'de ele geçirilen Başbakan'a yönelik suikast planı ve silahlar.
l Rahmİ Koç Müzesi'ndeki denizaltıda bulunan patlayıcı madde ve burada yapılması planlanan eylem.
'Kafes'le hükümete baskı
HazIrlanan iddianame içinde yer alan 'Kafes' eylem planının ayrıntıları, Ergenekon soruşturması kapsamında ayrıntılı bir şekilde yer aldı.
Savcılar  'Türkiye'de yaşayan gayrimüslimlerin can ve mal güvenliklerinin tehlikede olduğu imajını yayarak mevcut hükümet üzerinde iç ve dış toplumun baskısını artırmayı, kamuoyunu meşgul ederek Ergenekon davası başta olmak üzere gündemi değiştirmeyi amaçladığı anlaşılmaktadır' ibaresine yer verdi. Ele geçirilen 51 nolu CD'nin incelenmesinde, Kafes Eylem Planı'nın ayrıntılarına yer verildi. 'Durum, Vazife ve İcra' başlıkları adı altında, planlanan kanlı eylemler gösteriliyor.

'ÜRKÜTÜRSEK KUŞLAR KAFESE GİRMEZ': İncelenen CD içerisinde örgütün hazırlanan eylem planları ve alınan kararlar doğrultusunda  faaliyetlerini yürüttüğü, faaliyetleri üstlerine not şeklinde bildirdikleri ortaya çıktı.
Buna göre bazı notlarda 'Eylemler için geç kalmayalım alternatif oluşturalım. Ürkütürsek kuşlar kafese girmez' ibaresi yer aldı.
Eylemler darbeye tahrİk
İddİanamede ülkede kaos yaratmak amacıyla 2005 yılından bu yana defalarca değişik eylem planları hazırlandığı öne sürüldü. İddianamede şöyle dendi:  'Yargıtay'da görevli yüksek yargıçlara suikast girişimi ile Danıştay saldırısında olduğu gibi ülkede laik-antilaik çatışması oluşturmayı hedeflenirken bir yandan NATO tesislerine yapılacak saldırıyla da Türkiye'nin uluslararası çevrelerde zor duruma düşürülmesi hedeflenmiştir. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olup sonradan Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Yaşar Büyükanıt'a yönelik planlanan eylemle TSK ve mensupları, darbe yönünde tahrik ederek darbe zemini oluşturma çalışmaları yapılırken Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve bölge milletvekillerine yönelik eylemlerle de Kürt-Türk çatışması çıkarılması amaçlanmaktadır.'

İSTİHBARAT İÇİN FAHİŞELER: 'Ergenekon Terör Örgütü'nün yöntem ve analizleriyle ilgili dokümanlarda fahişelerin istihbarat için etkin bir şekilde kullandıkları belirtildi.

TERÖR İÇİN NAYLON ÖRGÜTLER: 'Terör' başlıklı dokümanda ise Türkiye'deki terörün önünün kesilmesi için naylon terör grupları oluşturulmasının şart olduğu yer alıyor.

TATAR'A 'KURYE' SUÇLAMASI: İddianamede,  'Amirallere suikast planı' soruşturmasında hakkında çıkan tutuklama kararının ardından intihar eden Yarbay Ali Tatar'ın da adı geçiyor. Tatar için 'kurye' suçlamasında bulunuluyor.
'DURSUN ÇİÇEK DHKP-C'Lİ' İDDİASI
İddİanamede, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' isimli belgede imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek hakkında Muhabere Elektronik Haberleşme Şube Müdürlüğü'ne, 29 Haziran 2009'da elektronik postayla gönderilen bir ihbar yer alıyor. İhbar şöyle: 'Dursun Çiçek ismi etrafında yapılan tartışmalar benim gibi çok sayıda TSK mensubunu rahatsız etmektedir. Size Dursun Çiçek isimli bu cuntacı şahıs hakkında konuşulan konularla ilgili bilgi vermek istiyorum. DHKP-C mensubu olan ve Türk solu irtibatlı Dursun Albay ile Dz.Kur.Kd.Alb. D. S. aynı ekiptendir. İstihbarat faaliyetleri yürütmekte, örgütsel toplantılarda aldıkları kararları uygulamaktadırlar. DHKP-C mensubu olduğu herkes tarafından bilinen D.S. Ergenekon'a hizmet ederken üniformasını kendisine kalkan olarak kullanmaktadır.'
BAŞBAKAN'A SUİKAST PLANI ÇIKTI
İddİanamede, sanık Mustafa Dönmez'in, Ankara'daki askeri lojmanında yapılan aramada 2 adet A4 çıktısı bulunduğu ifade edildi. 'Söz konusu uydu fotoğraflı adreslerle ilgili çalışmalarda kırmızı kalemle etrafı çizilen binada Başbakan Erdoğan'ın evinin bulunduğu anlaşılmıştır' denildi.
'İmanlı-imansız' diye bölmüşler
'Harİta' isimli resim dosyasında ise Türkiye siyasi haritasında illerin dört farklı renge boyanarak ve değişik rakamların yazıldığı, renklerin ne anlama geldiğini gösteren lejant  bulunduğu savunuldu. Buna göre, 'mor' rengin, 'Topluluk olan yerler', 'sarı' rengin, 'Topluluk olmayan yerler', 'yeşil' rengin, 'İmanlı olan yerler', 'kırmızı' rengin ise 'İmanlı olmayan yerler' manasına geldiği şeklinde açıklama bulunduğu ifade edildi. Bu çerçevede satırbaşlarıyla iddianamede şunlar yer aldı:

-Kafes adresler' adlı dosyada, yurt çapındaki bazı kiliselerin adres ve telefonları bulundu.
-'Dernek' adlı dosyaya ise, 15 şahsın üye oldukları gayrimüslim sivil toplum örgütleri, dini inançları ile birlikte kimlik ve adres bilgileri kaydedilmiş.
-'Misyonerlik-Hıristiyanlık faaliyeti gösteren internet adresleri'  başlıklı belgede 50 adet internet sitesinin faaliyet alanı ve yayın dili ile kaydedildiği tespit edildi.

ADALAR'DA FİŞLEME: Sanık Levent Bektaş'ta ele geçirilen DVD'de, '2006 Adalar Abone Listesi' adlı belgede, azınlıkların  yoğun olarak yaşadığı 'Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada'da bazı kişilerin isim, adres ve telefon bilgileri bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder