Her şey onların eseri, ama...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenlendi. Bazı şehirlerimizde kadınlar sokaklara dökülüp sorunlarını dile getirmeye çalışırken, kimi yerlerde de kadınlar 'Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz sırtında odun taşımaya, sarımsak bahçelerinde çalışmaya devam ediyor.

New York’ta kadın dokuma işçilerinin daha iyi koşullar için yaptıkları grevin üzerinden tam 157, bu grevin yıldönümü olan 8 Mart’ın kadınlar günü olarak kutlanmasına karar verilmesinin üzerinden de 99 yıl geçti.

Sorunlar aynı, mesajlar da...

Her yıl dile getirilen bu sorunlara karşın rakamlar, kadın hakları konusunda alınan mesafenin hâlâ bir arpa boyu olduğunu gösteriyor. İşte bunlardan bazıları:

- 5 kadından biri okuma yazma bilmiyor.
- Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27.
- Parlamentodaki kadın milletvekili oranı yüzde 9. Kadınların belediye meclislerindeki temsil oranı yüzde 2.5, belediye başkanlığında ise yüzde 0.6.
- Kadın girişimcilerin toplam girişimciler içindeki oranı yüzde 1.5.
- TÜİK Kasım 2008 verilerine göre, kadın işsizlik oranı yüzde 12.7, tarım dışı kadın işsizlik oranı ise yüzde 20.5. Yani kentlerde iş arayan her 5 kadından 1’i işsiz.

Tacize tedbir alınmalı

İşveren ve işçi kadınları temsil eden sivil toplum örgütlerinin, çözüm önerilerinin örtüştüğü dikkat çekiyor. Öncelikle kadınların eğitim hakkından mahrum bırakılmaması gerektiğini vurgulayan sivil toplum örgütleri, önerilerini özetle şöyle sıralıyor:

- Taciz olaylarına karşı her türlü tedbir alınmalı.
- Ekonomik kriz, ilk önce kadın çalışanları etkiliyor. İş arayan kadınlara kolaylık sağlayacak rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulmalı.
- Her işyerinde ya da işyerlerine yakın bir yerde kreş imkanı sağlanmalı.
- Aile içi şiddetin sona erdirilmesi için politikalar oluşturulmalı.

Kimileri sokakta kimileri işte

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen kadınlar, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, törendeki konuşmasında, hayatın her alanında istedikleri eşitlik için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Kadınların dünden daha çok söz hakkı, eşit katılım istediklerini vurgulayan Kendirci, ''Biz kadınlar erkeğimizle yan yana eşit konumda olmak istiyoruz. Kadınların desteği olmazsa barış ve demokrasinin kazanılması imkansızdır'' dedi.

Eşi Türkegül Kocaoğlu ile anıta çelenk koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Türkiye'nin 81 ilinden İzmir'e gelen kadınların gününü kutladı.

Kadın hakları için İzmir'den başlatılan mücadeleyi tüm Türkiye'ye yaymayı amaçladıklarını belirten Kocaoğlu, ''Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara verdiği hakların kadınlar tarafından korunması gerekmektedir. Kadın haklarının korunabilmesi için mutlaka hanımların siyasette aktif görev alması gerekiyor'' dedi.

Edirne

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesince Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Boyacıoğlu, kadınların erkeklerle eşit haklarda sahip olmak yolunda verdiği mücadelenin temsili başlangıcının 8 Mart 1857'ye dayandığını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin odak noktasında yer alan kadınların üstlendikleri misyonu yaşatma görevini hiçbir fedakarlıktan çekinmeden yerine getirdiğini ifade eden Boyacıoğlu, modern ve çağdaş Türkiye'nin oluşmasında söz sahibi olduklarını söyledi.

Açıklamanın ardından kadınlar, Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Talatpaşa Caddesi'ndeki Zübeyde Hanım Anıtı'na yürüdüler. Burada Edirne Belediyesi tarafından dağıtılan çuha çiçeğini anıta bırakan kadınlar, 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek dağıldılar.

Tekirdağ

Tekirdağ'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sağanak yağış altında yapılan törenle kutlandı. Valilik tarafından, Cumhuriyet alanında yapılan törende, Türk Kadınlar Birliği Tekirdağ Şubesi adına Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Zübeyde Hanım Anıtı'nı da ziyaret eden kadınlar, anıta bir buket çiçek koydular.

Öte yandan, Kadınlar Günü nedeniyle Valilik Kültür Merkezi salonunda ''Hayat Mücadelesinde Kadın'' konulu panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, kadınların erkeklere göre daha duygusal bir yapıya sahip olduklarını söyledi.

Kadının, annelik vasfının yanı sıra ekonomik kalkınmada da önemli rol oynadığını ifade eden Doğan, kadının üretim ve ekonomik hayatın içinde de var olduğunu kaydetti.

Antalya

Antalya'da Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile Sosyalist Parti üyesi kadınlar, DTP İl Başkanlığı önünden Kışlahan Meydanı'na kadar sloganlarla yürüdü.

Burada yapılan ortak açıklamada, kadınların yaşadıkları toplumlarda adının anılmadığı, emeğinin görülmediği belirtildi.

Yaşanan ekonomik krizin yükünün kadınların omuzlarına bırakıldığı ve birçok kadının işten çıkarıldığının savunulan açıklamada, kadınların işlerine geri çağrılması istendi.

Basın açıklamasının ardından gruptakiler, dayanışma şölenine katılmak için Şarampol Caddesi'ndeki bir düğün salonuna kadar yürüyüş yaptı. Yöresel kıyafetlerini giyen ve yürüyüşe çocuklarıyla kadılan DTP'li kadınların terör örgütü elebaşı lehine slogan attıkları görüldü.

Manisa

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Anadolu'da kadınlar, bu günde de aile ekonomisine katkı sağlamak için uğraş veriyor.

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde Asiye Savran (50), dağdan toplandığı odunları her gün sırtında 5 kilometre taşıyor.

Asiye Savran, gazetecilere, kış boyunca, sabahları erken kalkıp dağdan topladığı odunları sırtında evine taşıdığını belirterek, ''Evde yemeği çalı çırpı ile tutuşturduğum odun ateşinde pişiriyorum. Evin ısınmasında da topladığım odunları kullanıyorum. Kadınlar Günü nedir, hiç bilmem'' dedi.

Kastamonu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz sarımsak bahçelerinde çalışarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Taşköprü'de çiftçilikle geçimini sürdüren kadınlar, yer yer karla kaplı ve çamurlu tarlalarda çalışıyorlar.

Taşköprü'nün Ağcıkişi köyünde çiftçilikle uğraşan 66 yaşındaki Memduha Kartal da bugüne kadar kadınlar gününün ne olduğunu bilmediklerini, şubat sonunda başladıkları sarımsak dikimini hâlâ sürdürdüklerini söyledi.

''Bizim kadınlar günümüz olmaz. Biz tarladan alacağımız mahsulü, emeğimizin karşılığını biliriz'' diyen Kartal, geçen yıl sarımsak tarlalarındaki bunca çilelerine rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını, tek gayelerinin sarımsaklarını iyi bir fiyattan satmak olduğunu ifade etti.h

32.gün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder