Bilişim suçları hakkında genel bilgi ve yaptırımları

Öncelikle bilişim suçu ve türlerini öğrenelim.

BİLİŞİM SUÇUNUN TANIMI

Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır.

BİLİŞİM SUÇLARININ TÜRLERİ NELERDİR?

Suçların türleri TCK da suç teşkil edecek tüm suçları kapsaya bilmekte veya bu suçlara zemin hazırlamaktadır. Suçların işleme şekilleri;

Hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla, birlikte bunlarla sınırlı olmayıp, günden güne değişiklikler göstermektedir. İl Emniyet Müdürlüğümüz Bilgi İşlem Şube Müdürlüğümüz 1999 yılından itibaren değişik birimlerden ve Cumhuriyet Başsavcılıklarından gelen talepler doğrultusunda çalışmalarına başlamıştır. 1999 yılında başlayan çalışmalarımız talebin atması nedeniyle Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü içerisinde bulunan Bilgi Sistemi Büro Amirliği bünyesinde çalışmalarını sürdürmüştür. 2002 yılından itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğün kurulması sonucu taşra teşkilatı olarak Şube Müdürlüğümüz içerisinde Bilişim Suçları Büro Amirliği adı altına çalışmalarını sürdürmektedir.


Soru: Ben bir domain alıcam fakat domain .com uzantılı olarak kayıt edilmiş. Fakat .net uzantılı olarak boşta görünüyor, uzantılarımız farklı fakat alan adları aynı olacak, ileride diğer site adını kullandığımı söyleyerek bir problem çıkarabilir mi?

Cevap: Diğer sitenin içeriği bilgisayar güvenlik donanım yazılım üzerine ve bende bu içerikli bir site kurmak istiyorum, yani içerikler benzer olacak.
Eğer tescilli bir marka ise bu koşul sorun yaratabilir. Yok değilse istediginiz gibi kullanabilirsiniz.

Soru: 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde belirtilen; İntihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, Sağlık için tehlikeli madde temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçları ile 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı kanundaki Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar hakkında ihbarlarımı nereye bildirebilirim?

Cevap: Kanunda yer alan suç unsurlarını taşıyan bir web sitesini Bilgi ihbar Merkezi ' nde ilgili alanlara tıklayıp gelen formu doldurarak veya yan kısımda belirtilen mail adresi, telefon ve SMS numaralarından herhangi biri vasıtasıyla yapabilirsiniz.

Soru: Bilgisayar aracılığı ile yaptığım tasarım & script gibi ürünleri satmam yasal mı? ileride bir sorun teşkil eder mi?

Cevap: İnternet sistemlerini kullanarak (e-ticaret) satabilmeniz için Vergi Levhan, Hizmet Sözleşmen, Fatura Kesmen ve herhangi bir tutarın %18'ini hemen hesaplayabilmen yeterli.. (Birde yapacağın tasarım & script gibi ürünleri müşteriye beğendirmen)
Bunlar olmazsa ileride hakkınızda suç duyurusu bulunulması durumunda ağır cezalara çarptıralacağınız tabidir.

Soru: Web sitemde (Örneğin Anadolu Haber Ajansı) ajans haberlerini yayınlamam yasal mı? İleride bir sorun teşkil eder mi?
Cevap: Haberleri aldığın ajansın internet sitesinde ki kullanım sözleşmesini Kullanım Sözleşmesine bak. Eğer kaynak göstererek ve ya göstermeyerek alıntı yapmak yasaktır diyorsa yasaktır. Sadece kaynak göstermeyi mecbur tutmuşsa değildir. Tavsiyem kaynak göstererek yayınlamanız. Bu kurallara uymaz iseniz herhangi bir şikayet durumunda cezası sitenizin kapanması ve tazminat davası ile sonuçlanmaktadır.

Soru: Bilişim sisteminin işleyişini bozan, yok eden, değiştiren birisinin alacağı cezalar nelerdir?

Cevap: (1)Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Soru: Banka veya kredi kartını internet ortamında kötüye kullanmanın cezaları nelerdir?

Cevap: (1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Soru: Sitemde yayınladığım mp3, film, dizi gibi yayınlar yasakmıdır?

Cevap: Mü-Yap Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği'ne üye olan yapımcıların eserlerini yayınlamak kesinlikle yasaktır. Şu ana dek hemen hemen bütün yapımcılar bu kuruluşa üyedir, yayınlayan siteler kapatılmış sahipleri hakkında gerekli suç duyurusu mahkemeye iletilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder