Genelkurmay'dan bedelli askerlik açıklaması

GENELKURMAY Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Kuzey Irak’ta terör yuvalarına geçen ekim ayından bu yana düzenlenen hava operasyonları ve topçu atışları sonunda ölü ve yaralı 375 teröristin etkisiz hale geldiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, bedelli askerlik konusunda da bir çalışma olmadığını söyledi.

Haftalık basını bilgilendirme toplantısında soruları yanıtlayan Tuğgeneral Metin Gürak, Kuzey Irak’daki PKK kamplarına aralıklarla hava operasyonları ve topçu atışları yapıldığını hatırlattı. Bu operasyonlar ve PKK içindeki çatışmalarda 375 teröristin öldüğü bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.
PİŞMANLIK YASASI İYİ ANLAŞILAMADI
Haftalık basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Tuğgeneral Metin Gürak, Etkin Pişmanlık Yasası’nın kamuoyunda tam olarak anlaşılamadığına dikkat çekti. Bölücü terör örgütünden kaçışlarda büyük artışlar olduğu ve örgütün bu kaçışlardan çok rahatsızlık duyduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, örgütten kaçmak isteyen teröristlere TCK’nin 221’nci maddesi olan Etkin Pişmanlık Yasası’yla ilgili yanlış bilgiler aktarıldığını söyledi. Tuğgeneral Gürak, “Bölücü terör örgütü, kaçışları engellemek amacıyla her türlü çareye başvurmaktadır. Bölücü terör örgütü tarafından, örgüt mensuplarının yasal haklarına ilişkin doğru bilgiye ulaşmaması engellenmekte, teslim olanların çok kötü muameleye tabi tutulacakları, işkence görecekleri ve ağır cezalara çarptırılacakları yönünde çok yoğun propagandaya başvurduğu bilinmektedir” dedi.
TERÖR ÖRGÜTÜNDEN KAÇIŞLAR
Tuğgeneral Gürak, yakın zamanda örgütten kaçarak güvenlik güçlerine sığınan bölücü terör örgütü mensuplarının açık kaynaklarda dahi yer alan beyanlarından çarpıcı örnekler sundu:
“- Bölücü terör örgütü, TSK’nın attığı bildirilerin alınmasını yasakladı, bu bildirilere dokunulunca kimyasal zehirlenmeye maruz kalacağımız söylendi.”
- “Örgüt bilgi almamızı önlemek için son zamanlarda birçok yerde radyo dinlenmesi ve televizyon yayınlarının izlenmesini yasakladı.”
- Bir başka terörist, “Örgütten ilk kaçışında yakalandığını, 16 ay bir hücrede elleri kelepçeli olarak tutuklu kaldığını, yine de kaçmayı denediğini ve başarılı olduğunu” söyledi.
- Bir diğeri ise, “Örgüt yöneticilerinin, kaçışları engellemek maksadıyla muhtemel kaçış istikametlerini mayınladığını” ifade etmiştir.
Bölücü terör örgütünün bu propaganda ile kaçışları engellemek maksadıyla başvurduğu yöntemlerin işe yaramadığı, teslim olanların sayısındaki artıştan da anlaşıldığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teslim olanların güvenlik güçlerinden gördükleri şefkat ve ilgi karşısındaki beyanları, yasal hakların tam bilinmediğini açıkça ortaya koymaktadır. Şöyle ki; Teslim olan bir terörist; ‘Bu kanun terör örgütü içinde bilinmiyor. Bilinse kaçışlarda artış olur. Kaçmak isteyen çok kişi var. Örgütte anlatılanların tamamının yalan olduğunu anladım.’ Yine bir başka terörist çarpıcı beyanında; ‘Eğer Türk Devleti’nin teslim olanlara gösterdiği insani, ahlaki ve hukuki yaklaşım dağda bilinmiş olsa, kandırılmış gençlerin çoğu örgütten kaçar’ demiştir.
TCK’nın 221’nci maddesi açıktır. Buna göre; silahlı eyleme karışmadığı tespit edilen terör örgütü mensupları, herhangi bir cezaya çarptırılmadan serbest bırakılmaktadır. Örneğin; 2009 yılında teslim olan 14 kişiden 13’ü, anılan kanun kapsamında, 5 günde serbest bırakılmıştır.
Sonuç olarak, bu yasal sürecin başta çocuklarını örgüte kaptıran anne-babalar olmak üzere herkes tarafından çok iyi anlaşılması ve bilinmesi önem arz etmektedir.”
HAVA OPERASYONLARI VE TOPÇU ATIŞLARI
Tuğgeneral Metin Gürak, son dönemlerde, güvenlik güçlerince icra edilen başarılı operasyonlar neticesinde, bölücü terör örgütü içerisinde liderlik mücadelesi ve iç çatışmaların arttığının ve bir çok teröristin öldüğü bilgilerinin alındığını bildirdi. Tuğgeneral Gürak, “Ekim 2008’den bugüne kadar geçen dönemde sadece Irak’ın kuzeyine icra edilen hava harekatı ve topçu atışları neticesinde bölücü terör örgütünün ölü ve yaralı olmak üzere yaklaşık 375’e yakın zayiat verdiği bilgileri çeşitli kaynaklardan teyit edilmiştir” dedi.
ÇOK SAYIDA PATLAYICI
27 Şubat 2009 tarihinden bugüne kadar toplam 5 iç güvenlik olayının meydana geldiğini belirten Gürak, birer kilogram patlayıcı madde kullanılarak hazırlanmış 4 el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik güçlerince yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini söyledi. Dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda, 3 kalaşnikof piyade tüfeği, 1 RPG-7 roketatar, 5 RPG-7 roketi, 35 el bombası, 11 fünye, 4 el telsizi, 98 kilo patlayıcı madde yapımında kullanılan Amonyum Nitratın ele geçtiği de bildirildi.
148 KİŞİ DENİZDEN KURTARILDI
Bu arada 27 Şubat-6 Mart tarihleri arısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca 148 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığı, yine dönem içinde Bolu ve Bursa’da kayak yaparken kaybolan 2 vatandaşın Doğal Afet Arama Kurtarma Timi tarafından kurtarıldığı açıklandı.
EVREN’İN ADININ OKULLARDAN KALDIRILMASI
Basın bilgilendirme toplantısında emekli generallerin adlarının cadde ve sokaklarla, okullardan kaldırılması gerişimleri de gündeme geldi. 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in İzmir’deki okullardan adının kaldırılması girişimiyle ilgili soruya Tuğgeneral Gürak, “Bunları günlük gelişmelerden etkilenen siyasi bir düşünce olarak görüyoruz” dedi. Tuğgeneral Gürak, bu konuda Evren’in de basına gereken açıklamaları yaptığını söylemekle yetindi.
BEDELLİ ASKERLİK
Tuğgeneral Metin Gürak, bir soru üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bedelli askerlikle ilgili bir çalışmasının olmadığını söyledi.
IĞSIZ’IN IRAK ZİYARETİ
Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Irak’a yaptığı sürpriz ziyaretle ilgili sorulan bir soruya ise Tuğgeneral Gürak, “Irak Savunma Bakanı’nın daveti üzerine bu bir günlük ziyaret gerçekleşti. Irak Savunma Bakanı ile yapılan görüşmelerde siyasi ilişkilere paralel olarak askeri ilişkilerin de geliştirilmesi amacıyla görüşmelerde bulunuldu. Irak Savunma Bakanlığı’nın yeniden yapılanması kapsamında eğitim ve lojistik konularda TSK’nın yakın desteğine ihtiyaçlarının olduğunu karşı taraf dile getirmiştir. Tabi tarafımızdan da bu mutabakat muhtırasının imzalanması halinde şu ana kadar sağladığımız desteğin geliştirilerek devam ettirileceği ifade edilmiştir. İki taraf da bu mutabakat muhtırasının en kısa zamanda çıkması konusunda mutabık kalmıştır. Özellikle bölücü terör örgütüyle mücadele konusunda Irak makamları gerekli hassasiyeti göstereceklerini bir kez daha beyan etmişlerdir. Çekilmeyle ilgili bu konuda bize herhangi bir talep ulaşmadı” dedi.
TCK’NIN 21’NCİ MADDESİ
Bir gazetecinin. “TCK’nın 221’nci maddesini anlatırken, bölücü terör örgüteyle ilgili yeni bir af uygulamasına ihtiyaç olmadığına mı işaret ettiniz?” sorusuna ise Tuğgeneral Gürak, “TCK’nın 221’nci maddesiyle ilgili, daha önce sayın Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek’in de açıklamaları vardı. Biz size bu yasal süreçle ilgili şu ana kadar gerçekleşenleri aktardık” dedi.
ADEN KÖRFEZİ’NDE TÜRK GEMİLERİNE REFAKAT
Geçtiğimiz günlerde Aden Körfezi’nde görevlendirilen TCG Giresun firkateyinin görev sahasında faaliyetine devam ettiğini hatırlatan Gürak, söz konusu firkateynin tahsisli karakol sahasında dün gece Türk Bayraklı Sürmene-4 gemisine yakın refakat ve koruma görevi sağladığını söyledi. Gürak, 6-7 Mart 2009 günlerinde Aden Körfezi’nde tesis edilen ticari gemi koridorundan Türk Bayraklı Eylül-K ve Nazlı-G isimli gemilerin geçişlerinin de planlı olduğunu ve bahse konu gemilere de TCG Giresun firkateynlerine tahsisli karakol sahasında refakat ve koruma sağlanacağını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder