Web TV daha başlamadan vergiye tabii oldu

İnternet üzerinden yayın yaparak, bilgisayar, cep telefonu ve benzeri cihazlardan televizyon izlenmesini sağlayacak Web TV, henüz yayına girmeden vergi açıklaması tartışmaya neden oldu.
 http://medya.zaman.com.tr/2010/01/29/iptv.jpg
Maliye Bakanlığı, yaptığı açıklamayla Web TV hizmetlerinin vergiye tabii olması gerektiğini belirttiği açıklamada, altyapıyı sağlayacak cihazlardan Özel İletişim Vergisi (ÖİV), hizmetten ise Haberleşme Vergisi alacağını duyurdu. İnternet üzerinden televizyon yayınını haberleşme olarak tanımlayan Maliye Bakanlığı, böylece bu hizmetten yüzde 15 oranında vergi alabilecek.
IPTV ile İnternet'ten TV seyredilebiliyor
Dijital televizyon hizmetinin en son harikası olan IPTV, İnternet protolünün mimari ve haberleşme avantajını kullanarak televizyon yayınını yayımcıdan tüketiciye ulaştırıyor. Bunun için genellikle İnternet bağlantılı bir alıcı kutu kullanılabildiği gibi, yazılım kullanarak doğrudan bilgisayar ya da cep telefonu üzerinden de seyredebilmek mümkün. İnternet bağlantısı dışında ek bir bağlantıya ihtiyaç duymaması kadar, yayınların seçerek seyredilebilmesi, istendiğinde durdurulabilmesi ve kayıt edilmesi de IPTV teknolojisinin avantajları arasında yer alıyor.
Web TV hizmeti bu hafta içinde duyurulmuştu
Kullanıcılara İnternet hizmeti sunan TTNet, bu hafta içerisinde Web TV hizmetini başlatacağını duyurmuştu. Şirket, paralı uydu sistemlerine benzeyen bir kutu üzerinden İnternet bağlantısıyla televizyon yayını sunmayı planlıyor. Şubat ayında hizmete girecek bu yeni yayın sistemi, ayda 1 TL karşılığında kullanıcılara sunuluyor. İçerisinde yerli ve yabancı olmak üzere toplam 78 kanalın bulunduğu Web TV hizmetinden şu anda TTNet'e abone olan 5,5 milyon kişi faydalanabilecek. Standart paketin yanı sıra, Plus paket ile 2,99 - 3,99 TL aralığındaki fiyat karşılığında yayınları sonradan da izleyebilmek mümkün oluyor.
Cep TV ise cep telefonları üzerinden İnternet bağlantısıyla yayınların seyredilmesini sağlıyor. GSM operatörlerinin sunduğu bu hizmet henüz çok sayıda kanalı kapsamıyor, ancak haber, spor ve belgesel hizmetleri tüketicilere sunuluyor. Yaptığı anlaşma ile bir GSM operatörü futbol ligindeki maçların da seyredilmesini sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder