Cumhurbaşkanı, Hindistan'a 80 işadamıyla çıkarma yapıyor

umhurbaşkanı, Hindistan'a 80 işadamıyla çıkarma yapıyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kalabalık bir heyetle Hindistan'a gidiyor. 15 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette Gül'e eşlik edecek olan 80 işadamı, milyarlarca dolarlık altyapı yatırımlarından pay almak için temasta bulunacak. Cumhurbaşkanı Gül'e Yeni Delhi'deki Amity Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 90 kişilik kalabalık bakan ve işadamı heyetiyle beş günlük ziyaret için Hindistan'a bugün çıkarma yapıyor. 13 Şubat'a kadar sürecek olan ve Bangladeş'i de kapsayan ziyaretin Hindistan ayağında önemli anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Süleyman Demirel'in 1995'te yaptığı ziyaretten 15 yıl sonra Hindistan'a gelen ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Gül'e Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Zeynel Abidin Erdem, Türk-Hint İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi ile işadamları eşlik edecek. Ziyarette Koç Holding, Park Holding, Akfen, Çelebi Holding, Söktaş, Turkcell, Boydak Holding, STFA ve Arçelik'in temsilcileri de yer alacak.
Hindistan Devlet Başkanı Pratibha Patil ile bir araya gelecek olan Gül, Başbakan Manmohan Singh'in de bulunacağı heyetler arası görüşmelere katılacak. Gül Hindistan Dışişleri Bakanı S.M.Krishna ve muhalefet lideri Sushma Swaraj ile de Yeni Delhi'de görüşecek. Agra ve Mumbai'yi de ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Gül'e başkent Yeni Delhi'deki Amity Üniversitesi'nde fahri doktora unvanı verilecek.
HİNDİSTAN'IN ALTYAPISINA TÜRKLER TALİP
1,3 milyarlık nüfusu ile dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın en büyük sorunlarından bir tanesi altyapı. Şehir altyapısı, ulaşım, otoyol, kanalizasyon ve hava meydanları gibi birçok konudaki eksiklikleri nedeniyle özellikle uluslararası organizasyonlar ve turizmde büyük sorunlar yaşayan Hindistan bu sahanın en iyisi olan Türk inşaat şirketleriyle ziyaret çerçevesinde görüşecek. Hindistan Ticaret Bakanı Anand Sharma, geçtiğimiz eylül ayında gerçekleşen Ankara ziyaretinde Türk inşaat firmalarını Hindistan'a davet etmişti. Hindistan hükümetinin, altyapı çalışmalarına 5 yılda 450 milyar dolar, metropollerdeki altyapı projeleriyle birlikte 10-15 yıllık dönemde ise 1 trilyon dolarlık yatırım planladığı kaydediliyor.
Türkiye'de Sabiha Gökçen Havali-manı'nı Limak ile yapan Hintli GMR şirketi, Yeni Delhi, Haydarabat gibi şehirlerde modern hava meydanları inşa etti. Çelebi yer hizmetleri de geçtiğimiz yıl 10 yıllığına kazandığı Mumbai havaalanının yer hizmetlerinin ardından Yeni Delhi Indira Gandi Uluslararası Havaalanı'nın da yer hizmetleri ihalesini aldı. Yeni Delhi'de yapılacak Hint-Türk İş Forumu'nda inşaat-müteahhitlik, bilişim ve telekom, hibrit otomotiv üretimi, tarımsal makineler, paslanmaz çelik, enerji, turizm, gıda, savunma, sağlık ve eğitim yatırımları başlıca iş konuları olacak. Türk Elektromed ile Hintli Gloabtel Convergence, Hindistan'da uygulanan 21 farklı kaçak kullanım yönteminin önünü kesebilmek için ortak özel bir sayaç tipi üretecek. Bu konudaki anlaşma Cumhurbaşkanı Gül'ün katılımı ile imzalanacak.Indian Oil, TATA, Mahindra Mahindra, GMR, ArcelorMittal gibi dev Hintli şirketler Türkiye'de enerji sektöründen otomotive, madencilikten hizmet sektörüne Türk şirketleri ile ortaklıklarda bulunuyor. Birçok Hint firması Türkiye'yi Avrupa'ya açılan kapı olarak görüyor.

KRİZDE İKİ ÜLKE TİCARETİNDE DARALMA YAŞANDI
2002'ye kadar toplam 600 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip olan iki ülke 2008'de 3,1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı. Ekim 2008'de Hindistan'ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaretin 2-3 yıllık süreçte 5 milyar dolara, sonrasında da 10 milyar dolara çekilmesi gerektiğini belirtmişti. İki ülkenin dünyanın en aktif ekonomilerine sahip olduklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye aleyhine olan dengenin de düzeltilmesi gerektiğinin altını çizmişti. 2008 itibarı ile Hindistan'a 542 milyon dolar ihracatı olan Türkiye'nin Hindistan'dan ithalatı ise 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl etkisini gösteren ekonomik kriz ile iki ülke arasındaki toplam ticaret 2,5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu dönemde Hindistan ekonomisi büyümeye devam ederken ekonomideki büyüme yüzde 6,7 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisinin ise 2009 döneminde küçüleceği tahmin ediliyor.
Pakistan ile Afganistan, Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerde önemli bir yere sahip. Sorun yaşayan Afganistan ve Pakistan'ın devlet başkanları geçtiğimiz ay Türkiye'de bir araya gelmişti. Ankara'nın Afganistan'ın komşularını bir araya getirdiği paralel bir toplantıya Hindistan'ı davet etmemesi ise dikkat çekmişti. Gül'ün ziyaretinin öncesinde gerçekleşen bu durumda Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin özel isteğinin etkili olduğu iddia edilmişti. Ziyaret sırasında konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder