Cep operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea kontörden TL'ye geçiş

Cep operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea kontörden TL’ye geçiş işlemini tamamladı. Tarifeleri kuruşa uyumlu hale getiren şirketler “fiyatlarda” ve “ücretlendirme periyotlarında” değişikliğe gitti



Faturasız hat kullanan 49 milyon cep telefonu abonesi “kontör” yerine “TL” kullanmaya başladı. Turkcell, Vodafone ve Avea sistemlerini bu yeni uygulamaya göre düzenledi. Kontörlü hatların yerini “TL” ile ifade edilen yeni kartlar aldı. Bu kartlar bayilerde satışa çıktı. Bunun dışındaki kontör yükleme yöntemlerinde de sistem TL’ye çevrildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) tüketici lehine aldığı karar sonrası dün yaşanan geçişte faturasız hat kullanan abonelerin ceplerindeki kontörler “1 kontör, 20 kuruş” hesabı üzerinden TL’ye dönüştürüldü. Eski sistemdeki kontörlü katların satışı ise son bulmadı, devam ediyor. Bu kontörler sisteme yüklendiğinde otomatik olarak TL’ye çevriliyor.

3 yeni uygulama devrede
TL’ye dayalı olan yeni sistemde amaç kontör karmaşasını ortadan kaldırarak abonelerin dakika başına ücretleri, ne kadar harcama yaptığını açık bir şekilde görmesini sağlamak. Öte yandan 1 Nisan tarihinde “azami fiyat” ve “ara bağlantıdaki yeni fiyat uygulaması”nın da devreye girmesi tarifelerde önemli değişikliklere yol açtı.
Faturasız tarifelerin pek çoğunda TL’ye geçişte yukarı ve aşağı yönlü hareketler yaşanırken, ücretlendirme periyodlarındaki artış dikkat çekiyor.
Yaşanan geçiş sonrası BTK’ya dün konuyla ilgili gerek fiyat artışı gerekse ücretlendirme periyodu konularında pek çok şikâyetin ulaştığı öğrenildi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, bundan üç gün önce Milliyet’te yayımlanan röportajında konuyla ilgili olarak 3 cep operatörüne seslenerek “Geçiş sırasında fiyat artışı istemiyoruz. Ücretlendirme periyodlarına dikkat” şeklindeki açıklamasıyla “zam” istemediklerinin altını çizmişti. Bu açıklamaya karşılık operatörlerin tarifelerindeki ciddi değişim dikkatlerden kaçmadı.

Geri bildirime ‘ek süre’ geldi
Bunun yanı sıra daha önce BTK’nın düzenlemesi gereği “harcanan TL ve kalan TL’nin SMS’le aboneye geri bildirimi” konusunda da istenilen yöntem dün uygulanamadı. Bu konuda cep operatörü Vodafone daha önce BTK’ya başvurarak altyapı ve sistem hazırlıklarını tamamlamak için 3 aylık ek süre talep etmiş ve bu talep kurul tarafından kabul edilmişti.
Son olarak BTK, diğer iki cep telefonu operatörü Turkcell ve Avea’ya da bu konuda 3 aylık ek sürenin verildiğini açıkladı. Böylece iletişime harcanan paranın ne kadar olduğunun açık ve net olarak görünmesi için hazırlanan sistemde netlik için 3 aylık süreye ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.

3 operatörün yeni kartları satışta
Cep telefonu operatörleri yeni sisteme uyumlu “TL” üzerinden hesaplanan görüşme kartlarını piyasaya çıkardı. Turkcell Bireysel Müşterilerden Sorumlu Pazarlama Bölüm Başkanı Burak Sevilengül, dün itibariyle kontörle ödeme sisteminden TL ile ödeme ve konuşma sistemine sorunsuz olarak geçtiklerini ifade etti. Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, abonelerin hesaplarındaki kontörlerin dün itibariyle değer kaybına uğramadan TL’ye çevrilecek abonelerinin daha önce sahip oldukları avantajları sürdüreceklerini söyledi. Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kontörden TL’ye geçiş ile beraber farkımızı, Avealı olmayanlar da net bir şekilde görebilecek” şeklinde konuştu.

1 yorum:

  1. Gsm operatörleri gün geçmiyor ki tarife çıkarıyorlar.
    Ben Turkcell kullanıyorum ama hangi tarife daha avantajlı
    diye yok turkcell bayi yok avea yok vodafone
    bayindeki broşürler derken ya bide internette araştırayım dedim.
    Böyle bi site buldum sadece turkcell değil bütün operatörleri
    karşılaştıran bir site önceleri turkcelldeki tarifleri incelerken
    bu sitenin sağladığı imkan sayesinde şimdi numaramı başka bir
    operatöre taşımayı bile düşünüyorum.http://www.enuygun.com/gsm/tum-avea-tarifelerini-karsilastir
    bu adres tarifeler bölümü ama sitede başka ürünleride karşılaştırma
    imkanlarıda sunuyor.

    YanıtlaSil