Çakma ürüne ceza yok!

Antalya'da taklit markalı ürün satan bir kişiye verilen ceza TCK bunu açıkça suç saymadığı için Yargıtay tarafından bozuldu.

Kararın taklit ürün satanların cezasız kalmasına yol açabileceği bildirildi.


Antalya'da taklit markalı ürün satan M.K.'ye yerel mahkeme tarafından verilen 19 ay hapis cezası, zamanında düzenleme yapılmadığı için Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez' hükmü uyarınca Yargıtay tarafından bozuldu.

Özel kanundaki cezanın TCK'da düzenlenmemesi nedeniyle Yargıtay'ın bu kararı verdiğini belirten sanık avukatı Cengizhan Gököz, bu karar ışığında birçok suçun cezasız kalabileceğini dile getirdi.

Dünyaca ünlü bir markanın ürettiği çantaların taklidini satmaktan dolayı 2006 yılında Antalya 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan M.K., 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca 'marka hakkına tecavüz' suçundan 19 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Taklit markalı yaklaşık 500 çantaya ise el konuldu. M.K.'nın avukatı Cengizhan Gököz, temyiz için Yargıtay'a başvurdu.

Dosyayı görüşen Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi, sanığa yöneltilen eylemin suç olmadığına karar verdi. İsnat edilen suçla ilgili eylemin 01.01.2009 tarihinden itibaren suç olmaktan çıktığına dikkat çekilen Yargıtay kararında, "5252 sayılı (TCK'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun) kanunun birinci maddesi ile TCK'nın 2'nci maddesi ve 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5'nci maddesi birlikte değerlendirildiğinde; 556 sayılı KHK'nın suç tanımlayan hükümlerinin tümüyle zımmi olarak ilga edildiğinin (örtülü olarak yürürlükten kaldırıldığının) kabulü gerekmektedir.

Bu hukuki değerlendirmeye göre atılı eylem 556 sayılı KHK hükümleri kapsamında suç oluşturmayacaktır" denildi.

Aynı tarih itibariyle bu tür eylemler nedeniyle el konulan eşyaların da suç konusu olmaktan çıktığı belirtilerek, "Söz konusu eşyaların bulundurulmasını bizatihi suç sayan herhangi bir yasa hükmü de bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.
http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/...4.0/index.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder